به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل منطقه آزاد چابهار به نقل از خبرگزاری تسنیم از چابهار؛ سواحل مکران؛ سواحل اقیانوسی ایران، از جاسک هرمزگان در غرب تا بندر گواتر سیستان و بلوچستان در شرق، سواحلی با اهمیت ویژه اقتصادی برای ایران؛ سواحلی که قرار است در یکی از مهمترین و استراتژیکترین طرحهای توسعهای تاریخ ایران یعنی توسعه سواحل مکران، میزبان صنایع مهمی همچون فولاد، پتروشیمی و خودروسازی و صدالبته 2 میلیون نفر جمعیت در شهرهای جدید کنار ساحل باشند. بنادر این سواحل قرار است با انتقال صادرات نفت ایران به جاسک و صادرات و واردات کالای اساسی و سنگ معدن ایران و آسیای میانه به چابهار؛ به یکیاز پررفتو آمدترین بنادر جهان تبدیل شوند.
سواحل مکران علاوهبر اهمیت ویژه اقتصادی یکیاز بکرترین مناطق گردشگری و کاوشگری جهان به گواه کارشناسان و گردشگران است. حالا که کم کم سرما و بوران آبوهوای غالب کشور میشود، اینجا در سواحل مکران بهترین و دلپذیرترین هوا حاکم است. در محدوده سواحل مکران حداقل 400 جاذبه طبیعی، جانوری و تاریخی بکر و طبیعی شناسایی شده است.
ساحلگردی در سواحل مکران در ایران بینظیر و در جهان کمنظیر است؛ جاذبههای طبیعی و تاریخی این منطقه از پدیده منحصر بهفرد گلفشان در غرب تا تالاب صورتی در شرق به گواه کارشناسان از معدود جاذبههای گردشگری و ژئوتوریستی ایران است که همتایان انگشت شماری در جهان دارند.
اگر از غرب حرکت کنید؛ بعد از چابهار در شرق، جاده ساحلی و شگفتانگیز چابهار-گواتر شروع خواهد شد و پدیدههای منحصر به فردی با ترکیب رنگهای آبی دریا، زرد بیابان و قهوهای کوههای مریخی شما را نوازش میدهد؛ مهمترین پدیده خیرهکنندهای که در جاده ساحلی چابهار-گواتر به آن برمیخورید تالاب صورتی یا تالاب لیپار است که یکیاز جاذبههای منحصر به فرد گردشگری مکران است که در جهان همتایان انگشت شماری دارد.
رنگ آبی آب در این تالاب به رنگ صورتی است و دقایقی شما را وا میدارد که از وسیله نقلیه پیاده شوید و نظارهگر تالاب صورتی و پرندگان مهاجر کنار تالاب باشید.
لیپار در جهان 3 همتا بیشتر ندارد
به گواه کارشناسان تنها چهارنمونه مشابه این تالاب در جهان وجود دارد؛ رنگ این تالاب بهدلیل فعل و انفعالات پلانکتونهای گیاهی خاص آن و مواد معدنی جنس خاک، 5 ماه از سال بهرنگ صورتی است.
کارشناس گردشگری و بومگردی سواحل مکران میگوید: تالاب لیپار نتیجه جمع شدن آبهای سطحی و بارانی خور گواتر در شرق چابهار است است؛ این آبها قبل آنکه به دریا بریزند در تالاب لیپار جمع میشوند و بهدلیل نوع و فراوانی پلانکتونهای این تالاب که از نوع پلانکتونهای گیاهی است، مواد آلی و معدنی خاک آنجا و همچنین جریانهای دریایی فصل مونسون، رنگ تالاب 5 ماه در سال در ماههای بهمن، اسفند، فروردین، شهریور و مهر به رنگ صورتی در میآید.
مسلم بارکزهی در گفتوگو با تسنیم میافزاید: این تالاب در فصل پرآبی میزبان پرندگان مهاجر نیز در مهرماه خواهد بود و یکیاز سایتهای مقصد پرندگان مهاجر در سواحل مکران است؛ سایتهای تیس، بریس، خورگواتر، خور باهوکلات، خور باهو و لیپار جزو سایتهای مقصد پرندگان مهاجر است که تالاب لپیار یکیاز مهمترین آنهاست.
این کارشناس ادامه میدهد: فلامینگو، باقرقره، کشیم، تیهو، عقاب دشتی و حواصیل از معدود پرندگان مهاجر ایران هستند که در این تالاب قابل مشاهدهاند؛ این گونه پرندگان بهصورت تجمعی در معدود نقاط قابل مشاهده هستند که لیپار یکی از آنهاست.
گردشگران تنها راه درآمد بومیان
لیپار تنها راه درآمد بومیان کنار تالاب است؛ بنا به برآوردهای معاونت گردشگری منطقه آزاد چابهار و اداره کل میراثفرهنگی سیستان و بلوچستان، سالانه حداقل 100 هزار نفر از این تالاب دیدن میکنند و این گردشگران با خرید نمک و صنایع دستی بومیان اطراف، تنها راه درآمد آنها هستند.
نمک عمان با جذر و مدهای متنوع دریا در دو نقطه از سواحل مکران جمع میشود، یکی روستای بریس در 60 کیلومتری شرق چابهار و دیگری همینجا در تالاب لیپار؛ این نمک توسط بومیان جمع آوری، فرآوری و به گردشگران و مسافران بهعنوان سوغات و توشه سفر با نازلترین قیمت، هرکیلو 5 هزار تومان بهفروش میرسد.
کارشناس بومگردی سواحل مکران میگوید: جمع آوری و فروش نمک شغل ابا و اجداد و هزاران ساله بومیان روستاهای اطراف لپیار است و آنها راه درآمدی جز این ندارند و نداشتند بهویژه الان که خشکسالی بیسابقه 20 ساله نیز در بلوچستان حاکم شده و روستاییان، زمینها و دامهای خود را از دست دادهاند.
بارکرزهی میافزاید: با شناخته شدن این تالاب و جذب گردشگران در سالهای اخیر، بومیان علاوه بر فروش نمک به جمع آوری صدفهای کنار دریا و ساخت و فروش صنایع دستی معرق صدف و سوزندوزی به گردشگران که از مهمترین و کهنترین صنایع دستی بلوچستان و ایران است روی آوردند.
این کارشناس اعتقاد دارد؛ معرفی هرچه بهتر و بیشتر تالاب لیپار و ایجاد زیرساخت برای آن که حقا و انصافا یکیاز اعجابآمیزترین پدیدههای گردشگری ایران است میتواند به جذب بیشتر گردشگران به اینجا و اشتغالزایی و بهبود زندگی بومیان محروم اطرافش کمک شایانی کند.
لپیار باید به مقصد گردشگری تبدیل شود
مدیر گردشگری منطقه آزاد چابهار نیز میگوید: لیپار باید با ایجاد زیرساختهای اقامتی و تفریحی در گردشگری مقصد شود؛ منطقه آزاد چابهار برنامه ویژه برای افزایش زیرساختهای آن دارد؛ در مرحله اول برنامه داریم با متمرکز کردن دست فروشان بومی و ایجاد بازار سنتی برای فروش محصولات بومیان در کنار تالاب اقدام به ساماندهی آنان کنیم.
طاهره شهرکی در گفتوگو با تسنیم میافزاید: کارشناسان جهانی گردشگری بر کمنظیر بودن جاذبه تالاب لپیار در دنیا اتفاق نظر دارند و ما وظیفه داریم برای شناساندن هرچه بهتر و بیشتر آن و ایجاد زیرساخت برای جذب حداکثری گردشگران و بهبود زندگی بومیان تلاش کنیم؛ بومیان اطراف لپیار محروم هستند و نیاز به توجه بیشتر و هدایت گردشگران برای خرید صنایع دستی منحصر بهفردشان را دارند.
وی خاطرنشان میکند: تمام تورهای گردشگری که از طرف سازمان رزرو میشوند و میآیند را موظف کردیم تا حتما از لیپار بازدید کنند، خودمان هم مرتبا در بازدیدها و سفرهای مدیران ارشد و کشوری از بومیان خرید میکنیم؛ انصافا دستبندها و زیورآلاتی که بومیان با صدفهای کنار دریا درست میکنند منحصر بهفرد است و این نظر در تمام بازدیدکنندگان مشترک است.
هرچه باشد؛ تالاب لیپار در ایران بینظیر و در جهان کمنظیر است؛ این تالاب با ایجاد زیرساخت مناسب که سالهاست از آن محروم است میتواند نهتنها زیباییهای منحصر به فرد خود را در خیل عظیم گردشگران، جهانی کند که با اشتغال بومیان بخش مهمی از محرومیت محرومترین استان ایران را نیز میزداید.